medvetenhetconsciousness.blogg.se

Medvetenhet är att ha kunskap och insikt om vem man är, vad man upplever, vad man tänker på och vad någonting innebär eller betyder.

Antikytheramekanismen

Publicerad 2013-07-21 12:19:00 i Allmänt,

 
Antikytheramekanismen är en antik analog dator med ett mekaniskt urverk för att räkna ut astronomiska positioner, daterat till omkring 87 före vår tideräkning. Artefakten upptäcktes år 1901 av tvättsvampsdykare som en rostklump i ett skeppsvrak på drygt 40 m djup utanför den grekiska ön Antikythera. Den 17 maj 1902 iakttog arkeologen Spyridon Stais att en av de förstenade bitarna hade ett kugghjul inbäddat i sig.
-
Det blev upptakten till ett detektiv- och rekonstruktionsarbete, som fortfarande ett sekel senare inte är avslutat. Professor Michael Edmunds på Cardiff Universitet, som 2006 ledde en studie av mekanismen menade då: "Denna anordning är extraordinär, unik i sitt slag. Designen är vacker, och Astronomin är exakt rätt. Sättet som mekaniken är designad på får en bara att tappa hakan. Vem som än har utfört detta har gjort det extremt noggrant ... i termer av historiskt och raritetsvärde, måste jag anse denna mekanism som mer värdefull än Mona Lisa. Antikytheramekanismen finns inte beskriven i någon samtida bevarad källa, vilket pekar på att vår kunskap om antikens teknik är ofullständig. Tekniska artefakter som var så pass komplicerade och välgjorda dök inte åter upp förrän på 1300-talet, när mekaniska astronomiska ur började tillverkas i Europa.
 
Skiss över artefaktens mekanism.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela