Stasiexpert: Svenske prästen var elitspion i 25 år
Den svenska prästen i Burträsk som anklagats för att ha varit Stasiagent ångrar nu sitt förflutna. Detta efter att ett nytt expertutlåtande slår fast att det var han som var agent ”IM Thomas”. Han tillhörde elitskiktet inom Stasi och beskrivs som ovanligt nitisk.
Aleksander Radler, tidigare kyrkoherde i Burträsk utanför Skellefteå, var ingen ordinär spion åt den östtyska säkerhetstjänsten. Enligt det 39-sidor skriftliga expertutlåtandet ska han ha varit agent av högsta rang åt DDR:s beryktade säkerhetstjänst – en elitagent.
DN har konfronterat honom med de nya uppgifterna. För första gången uttrycker han ånger över de händelser han har anklagats för.
I ett mejl till DN skriver Aleksander Radler: ”Jag ångrar djupt hela händelseförloppet och kommer att bearbeta min livshistoria under den närmaste tiden.” Vidare skriver han att ”det som utlåtandet verifierar är att jag var registrerad som IM Thomas. Papprena hjälper mig att förstå mer om sambandet mellan vissa möten och personer under dessa angivna år.”
Aleksander Radler vill inte låta sig intervjuas om de nya uppgifterna om hans tid som agent i den östtyska underrättelsetjänsten, men DN har talat med hans hustru Bettina Radler. Hon bekräftar att Aleksander Radler är ”IM Thomas”.
– Han vet att han är registrerad som Thomas och kan bejaka det.
På en direkt fråga om han har arbetat inom den östtyska underrättelsetjänsten svarar hon:
– Ja.
Enligt det nya expertutlåtandet var samarbetet dessutom medvetet och villigt. Aleksander Radler rapporterade självmant om bland annat flyktingar och flyktvägar som han uttryckligen inte fått i uppdrag att rapportera om. Enligt utredningen ska det inte föreligga ”några tvivel” om att kyrkoherden varit verksam Stasiagent under kalla kriget.
Det var i samband med att Expressen tidigare i år avslöjade att en akt om Aleksander Radler rekonstruerats i Stasis arkiv som Luleå stift kopplade in den internationella Stasi-experten Helmut Müller Enbergs. Han forskar vid Myndigheten för Stasiarkivet, men utlåtandet har han gjort i egenskap av gästprofessor vid Center for Koldkrigsstudier vid Syddansk universitet i Odense.
Som bevis för att agenten ”IM Thomas” och Aleksander Radler är en och samma person lyfts handskrivna dokument av agenten Thomas fram, kvitton agenten har signerat som betalning för uppdrag samt kartotekskort som kopplar ihop täcknamnet med Radler.
– Det är väldigt tydligt skrivet som det är, kommenterar stiftsjuristen Anna Wernqvist expertutlåtandet.
Müller Enbergs konstaterar därutöver att ”IM Thomas” tillhörde en elitkategori bland agenter inom Stasi som vid murens fall endast utgjorde 3 900 av totalt 189 000 agenter. Dessutom, som sagt, en mycket nitisk sådan.
Vidare har Radler enligt Müller Enbergs från och med 1965 och fram till murens fall arbetat som agent för avdelning XX/7 vid Stasis distriktsförvaltning Frankfurt/Oder. Denna enhet arbetade med statsapparaten, kultur och kyrka – inte bara i DDR utan även i väst.
Sammanlagt var Aleksander Radler verksam för Stasi i 25 år, något som är viktigt att notera enligt Müller Enbergs då den genomsnittliga arbetstiden för en Stasiagent låg på sex sju år.
Kyrkoherden riskerar nu att bli av den livslånga rätten att utöva prästyrket. För tillfälligt pågår ett disciplinärende om huruvida han ska ha ljugit om sin bakgrund inför både biskopen och i medier när han förnekat samröre med Stasi.
Anledningen till att Radlers akt länge var ofullständig är att Stasi vid murens fall såg till att förstöra många dokument i arkivet. Men i januari 1990 återfanns tusentals säckar med sönderrivna dokument som ännu inte hunnit eldas upp. Rekonstruktionen av materialet i säckarna har pågått för hand sedan dess.
Först våren 2012 ledde pusslandet till att Aleksander Radlers akt väsentligt utökades, och rekonstruktionen pågår fortfarande. Därför kan ytterligare uppgifter i fallet Thomas/Radler dyka upp fram-över.
Enligt Stasifilen angav Aleksander Radler studenter vid universitetet i Jena som ville fly DDR 1968. Sex av sju studenter dömdes till sammanlagt arton års fängelse för flyktförsöket. Två av dem tog livet av sig efter fängelsevistelsen. Expressen publicerade i juni intervjuer med de kvarvarande fem, som i ett videoinslag visar sig hitta sina brev om den planerade flykten i Aleksander Radlers Stasiakt. De uppger att de 1968 gav breven till Radler för att han skulle posta dem i Västberlin så att släktingar i väst skulle sätta in pengar på konton för att finansiera flykten.
Expressen har tidigare skrivit om hur han ska ha rapporterat om tre svenska biskopar, främst om deras inställning till DDR. Ur Aleksander Radlers akt framgår att han har rapporterat om studenter i Sverige, bland annat i Uppsala och Lund. I ett av dokumenten lämn ar han information om en DDR-flykting i Uppsala som ingår i ett nätverk som organiserar en internationell flyktlinje ut ur DDR.
Aleksander Radler, som sitter för KD i kommunfullmäktige i Skellefteå, ska kontinuerligt ha rapporterat om bland annat Svenska kyrkan under tjugo års tid.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/stasiexpert-svenske-prasten-var-elitspion-i-25-ar/
Den svenske prästen Aleksander Radler var i 24 år agent i den fruktade östtyska säkerhetstjänsten Stasi. Det avslöjade Expressen i april.
På tisdagen förklarade domkapitlet i Luleå honom obehörig som präst.
Utdrag ur rapporten som bevisar att alexander Radler jobbade för Stasi
"Detta (dokumenten) visar med all säkerhet att Alexander Radler medvetet och frivilligt accepterade uppdragen han fick från Säkerhetstjänsten, och att han också medvetet och frivillig genomförde dem".
"Radler mottog finansiella medel från Statssäkerhetstjänsten som han kvitterade ut med sitt täcknamn "Thomas".
"Alexander Radler alias "Thomas" hade under åratal några av de högsta tillgängliga positionerna inom säkerhetstjänsten". "Hans uppgift var att upprätthålla kontakt med och rapportera om "fienden".
"I jämförelse med andra inofficiella medarbetare vid statssäkerhetstjänsten var Radler under namnunderskriften "Thomas" ovanligt benägen att rapportera om personer, även när han visste om att det skulle ge dem nackdelar"
"Han var inte bara registrerad i Statssäkerhetstjänstens kartotek, med sin egen handskrift berättar han om personer, händelser och mötesplatser, såväl i DDR, Västberlin som i Sverige"
"En tidsperiod om 25 år som inofficiell medarbetare är ovanligt länge, den genomsnittliga tiden man samarbetar ligger mellan sex och tio år".
"Bland hans aktiviteter finns en rapport om några studenters möjliga flyktförsök från DDR vilket gjorde att de riskerade höga straff - vilket de också fick".
Hög tid att regeringen öppnar Stasi-arkiven
I april i år avslöjade Expressen att den svenska prästen Alexander Radler under 25 år arbetade som agent för den östtyska säkerhetstjänsten Stasi under täcknamnet "Thomas".
Prästen nekade initialt till anklagelserna, men erkände i veckan efter att ytterligare fakta tillkommit som styrkt uppgifterna om hans skuld.
Alexander Radler var inte en agent bland andra. Hans akt i Stasis arkiv visar att han tillhörde elitskiktet av agenter i det forna DDR, och att han under sitt kvartssekel i Stasis tjänst bland annat rapporterade till sin arbetsgivare om Svenska kyrkan.
Stasis övergrepp mot medborgarna var råa och hänsynslösa. Oppositionella internerades och torterades. Agenter angav släkt och vänner. Barn i familjer som befanns skyldiga till ringa förseelser förvägrades studera på universitet.
Svenska regeringen har vid flera tillfällen avvisat propåer om att öppna Säpos arkiv med uppgifter om Stasis misstänkta svenska medarbetare. Men avslöjandet om Alexander Radlers verksamhet i Sverige kommer sannolikt ge ytterligare bränsle till diskussionen.
Sedan lång tid tillbaka pågår ett intensivt arbete med att dokumentera brott begångna av totalitära regimer världen över. Det är av yttersta vikt att också Sverige deltar fullt ut i arbetet.
I paragraf 6 i Europaparlamentets resolution om Europas samvete och totalitära ideologier står följande att läsa angående just tillgången till arkiv:
"Europaparlamentet beklagar att tillgången till handlingar av personlig betydelse eller för vetenskaplig forskning fortfarande är orimligt begränsad i vissa medlemsstater 20 år efter det att de totalitära kommunistregimerna i Central- och Östeuropa föll. Parlamentet uppmanar samtliga medlemsstater att göra en verklig kraftansträngning för att öppna arkiv, däribland dem som tillhörde de tidigare säkerhets- och underrättelsetjänsterna."
Professor Birgitta Almgren har i två böcker förtjänstfullt redogjort för DDR:s arbete mot Sverige under kalla kriget. Hennes redogörelse visar att Stasi lyckades infiltrera vitala delar av den svenska samhällskroppen. Medarbetare fanns bland annat bland journalister, forskare, jurister, lärare och präster.
Alexander Radlers illgärningar lägger ännu en bit till pusslet, och visar återigen att historien om övergreppen i Central- och Östeuropa är också vår historia.
Det är hög tid att regeringen bidrar till ökad öppenhet i fråga om svenska medborgares förehavanden under kalla kriget. Det ligger i såväl allmänhetens intresse, som i de utpekades - som så länge arkiven hålls stängda förvägras möjligheten att försvara sig mot eventuellt falska anklagelser.
Nyckeln till vår gemensamma historia är transparens och öppenhet, inte slutenhet och stängda dörrar.
Öppna arkiven!
http://www.expressen.se/ledare/hog-tid-att-regeringen-oppnar-stasi-arkiven/