medvetenhetconsciousness.blogg.se

Medvetenhet är att ha kunskap och insikt om vem man är, vad man upplever, vad man tänker på och vad någonting innebär eller betyder.

George Orwell

Publicerad 2013-07-06 18:45:00 i Allmänt,

Eric Arthur Blair, mer känd genom författarnamnet George Orwell, född 25 juni 1903 i Motihari, Bihar, Brittiska Indien, död 21 januari 1950 i Camden, London, var en brittisk författare och journalist. Hans verk kännetecknas av ett skarpt intellekt och kvickhet, en djup medvetenhet om social orättvisa, ett starkt motstånd till totalitarianism.
 
Djurfarmen
 
 
 
En av George Orwells mest berömda böcker blev Djurfarmen som skrevs 1945. Även den här boken är negativ till det stalinistiska Sovjetunionen. I boken bygger han upp ett socialistiskt samhälle av det auktoritära slaget i mindre skala, och med djur i stället för människor: djuren har gjort revolution mot sina mänskliga herrar. Grisarna är ledarna för revolutionen, och de två grisarna som bråkar om makten, Snöboll och Napoleon, tolkas vanligen som representanter för Trotskij respektive Stalin.
 
1984
 
 
 
1984 är ett annat av Orwells mest berömda verk. Det skrev han under året 1948 och han vände helt enkelt på siffrorna 48 för att skapa tidpunkten då romanens futuristiska handling utspelar sig. Boken handlar om en framtida totalitär stat som bygger på konstant övervakning, historierevisionism och indoktrinering. Orwell baserade denna science fictionlika värld på det stalinistiska Sovjetunionen. Staten styrs av diktatorn "Storebror" (Big Brother) som Orwell baserar på Stalin själv, och även dennes ärkefiende Trotskij återfinns i handlingen som den regimkritiska Goldstein. Bokens huvudperson är Winston Smith, en vanlig tjänsteman som arbetar med att förfalska och skriva om "felskrivna" artiklar. Winston tvivlar dock på partiets storhet och skulle helst se en annan värld, vilket leder in honom på förbjudna tankar. Boken är en äkta dystopi, det vill säga utan lyckligt slut. Orwells alternativ till 1984:s framtid visar sig dock i flera av hans andra böcker och artiklar, där det framgår att han tror på människorna och deras vilja till solidaritet men misstror de härskare som hittills fått prägla samhällena.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela